Kijkje achter de schermen

Ontwikkeling Crop Mix Tool

Transparantie is volgens ons belangrijk in de ontwikkeling van duurzame agri-food ketens. Daarom geven we u graag een kijkje achter de schermen en delen we met plezier onze inzichten en ervaringen.

Deze keer lichten we de ‘Crop Mix Tool’ uit, waarmee de herkomst van agrarische producten bepaald kan worden. Onze ervaring leert dat het vaak lastig is om vast te stellen waar bepaalde agrarische producten geproduceerd worden. Terwijl voor het berekenen van de milieu-impact de oorsprong juist een belangrijke rol speelt, bijvoorbeeld ten aanzien van watergebruik en landgebruik.

Aan de hand van kiwi's laten we de meerwaarde van de tool zien.

Waar komen onze agrarische producten vandaan?

In Life Cycle Assessment (LCA) studies speelt de herkomst van agro-food producten een belangrijke rol. Zeker in het geval van watergebruik en landgebruik kan de oorsprong van een agrarisch product een grote impact hebben, denk bijvoorbeeld aan het regionale aspect van waterschaarste en de regionale verschillen in opbrengst. Daarnaast speelt dit aspect ook een rol in het geval van klimaatverandering, zeker als landgebruiksverandering ook in beschouwing wordt genomen.

Helaas blijkt het bepalen van de oorsprong van agrarische producten niet altijd eenvoudig voor onderzoekers en databaseontwikkelaars. Ook voor multinationals uit de voedingsmiddelenindustrie is het niet altijd duidelijk waar hun agrarische grondstoffen vandaan komen door de vele tussenschakels in de handel.

Gemiddelde mix van herkomstlanden

Om dit probleem aan te pakken heeft Blonk Consultants de ‘Crop Mix Tool’ ontwikkeld. Deze tool berekent de gemiddelde mix van herkomstlanden voor een agrarisch product. De tool biedt verschillende methodologische opties en genereert zowel resultaten voor individuele landen als groepen landen. Een geavanceerde functionaliteit is de mogelijkheid om de product mix op een maandelijkse basis te bepalen. Op dit moment is deze functionaliteit, door de beschikbaarheid van data, alleen beschikbaar voor Europese landen.

Een voorbeeld: Kiwi’s in Nederland

Een interessant voorbeeld, waarmee de meerwaarde van ‘Crop Mix Tool’ duidelijk wordt, is de herkomst van kiwi’s in Nederland. Als we kijken naar de wereldwijde productie van kiwifruit, gebaseerd op de FAO productie data van 2009-2013, dan domineert China de markt met een productie van 48%. Andere belangrijke producenten zijn Italië (15%), Nieuw-Zeeland (14%) en Chili (9%). In veel studies wordt een dergelijke verdeling gebruikt als een representatieve situatie voor Nederland.

Import versus productie

Echter, als we kijken naar de specifieke importdata voor kiwi’s in Nederland en dit combineren met de productie van kiwi’s in Nederland (die uiteraard 0 is) dan zien we een heel andere verdeling van herkomstlanden: België (38%), Chili (34%), Italië (12%) en Griekenland (12%). Het probleem hier is dat kiwi’s die geïmporteerd worden uit België niet betekent dat deze ook geproduceerd worden in België.Combineren van data

De ‘Crop Mix Tool’ lost dit probleem op door een gefaseerde aanpak, waarbij de import mix van exportlanden (in dit geval België) ook wordt berekend. Op deze manier ontstaan er meer representatieve resultaten, omdat productie en importdata worden gecombineerd voor zowel het land in de studie als het gevonden herkomstland.

In het geval van kiwifruit komen we voor Nederland dan op: Chili (35%), Nieuw-Zeeland (31%), Italië (19%) en Griekenland (7%). Door deze volgende iteratie wordt in de meeste gevallen een goede schatting gevonden voor verdeling van herkomstlanden.Meer informatieEnthousiast over de Crop Mix Tool?
Of zie je een interessante toepassing voor de ‘Crop Mix Tool’ voor jouw project?
Neem contact op met Lody Kuling
voor meer informatie.