Groente & Fruitkalender – Milieu Centraal

Groente & Fruitkalender - Milieu Centraal

Inzicht in milieu-impact van groente en fruit

Milieu Centraal helpt consumenten bij het maken van duurzame keuzes. De Groente- en Fruitkalender was een van hun producten. Deze kalender geeft de consument richting aan een duurzame keuze voor groente en fruit. De kalender laat de milieu-impact van diverse groente- en fruitsoorten per seizoen en land van herkomst zien. Hiervoor is een indeling van milieu-klassen (A t/m E) gebruikt. Op basis van deze klassen kan de consument een duurzame en bewuste keuze maken. Sinds 2009 levert Blonk Consultants de input voor het bepalen van de milieuklassen voor de verschillende groente- en fruitsoorten. Hiervoor wordt per product de gehele levenscyclus in kaart gebracht.

Helaas is de Groente- en Fruitkalender, vanaf april 2020, niet meer beschikbaar. Lees meer op de website van Milieu Centraal.

Indeling in milieuklassen

Om de milieu-impact van een groente- of fruitsoort te bepalen is de gehele levenscyclus van het product geanalyseerd. Dit betekent van teelt, transport, verpakking tot het uiteindelijk in het schap van de (super)markt ligt. Van deze fases is inzichtelijk gemaakt wat de milieu-impact is en hoe de verschillende producten scoren ten aanzien van de carbon footprint, energieverbruik en landgebruik. Uiteindelijk zijn deze scores teruggebracht naar een indeling in milieuklassen (A t/m E). Hiervoor is de nieuwste standaard en internationaal erkende methodiek ReCiPe 2016 gebruikt.

Toepassingen van de kalender

De Groente en Fruitkalender wordt veelvuldig door consumenten gebruikt om een bewuste keuze te maken. Daarnaast wordt de kalender ook door bedrijven gebruikt, bijvoorbeeld om hun assortiment duurzamer te maken. Zo gebruikt een cateraar de kalender om een duurzamer menu samen te stellen en serveert alleen nog groente en fruit met een klasse A of B.

Een voorbeeld: aardbeien

Groente en fruit met klasse A en B zijn, qua milieubelasting, de beste keuze. Het kan echter zijn dat de score van een product per seizoen verschilt. In de zomer zijn aardbeien een prima keuze (milieuklasse B). Ze worden dan veelal in Nederland en Belgiƫ in de volle grond geteeld. In de winter is dit een ander verhaal. Aardbeien worden dan geteeld in verwarmde kassen of worden ingevlogen uit bijvoorbeeld Israƫl. Hierdoor is de milieu-impact veel groter en hebben aardbeien een milieuklasse D.

Meer informatie over dit project? Of ook interesse in een LCA van uw producten?

Neem contact op met Jasper Scholten, manager Life Cycle Assessment
E-mail jasper@blonkconsultants.nl
Tel 0182 579970