Duurzame koplopers – Agri-footprint® Performance Report

Agri-footprint® Performance Report

Visuele presentatie milieuprestaties van uw product(en)


Een Agri-footprint® Performance Report laat zien waarom een product koploper is op het gebied van duurzaamheid. Het rapport brengt de milieu-impact van een specifiek product in beeld. Een van de kenmerken van een Performance Report is de heldere en visuele presentatie van (complexe) informatie. Dit zorgt dat de informatie toegankelijk is voor diverse doelgroepen.
 

Agri-footprint® Performance Report - Meatless

Over Meatless

Meatless is pionier en koploper op het gebied van hybride producten. Meatless is een vezel, 100% plantaardig en gemaakt uit tarwe, lupine, rijst of tapioca. Meatless is verkrijgbaar in droge en gehydrateerde vorm en kan gecombineerd worden met dierlijke producten, om op die manier een zogenoemd hybride product te creëren.

Milieuprestaties van Meatless

Het Agri-footprint® Performance report geeft inzicht in de milieuprestaties van Meatless (producten) in vergelijking met vlees. Meatless vermindert de impact op klimaatverandering met 13-19%, afhankelijk van het type product waarin Meatless is toegepast. Meatless vermindert bovendien de impact op uitputting van fossiele brandstoffen, verdroging en het gebruik van landbouwgrond. De resultaten zijn in de infographic weergegeven.

Enkele highlights


 • Meatless vermindert de milieu-impact van vlees. Meatless producten leveren een significante bijdrage aan de vermindering van klimaatverandering, uitputting van fossiele brandstoffen en het gebruik van landbouwgrond, zonder ingrijpende veranderingen in het dieet van de consument.
 • Hybride producten gebaseerd op Meatless hebben een lagere impact op klimaatverandering, gebruik van landbouwgrond en uitputting van fossiele brandstoffen in vergelijking met vlees.
 • Echter, de impact op verdroging is hoger voor Meatless gebaseerd op rijst dan Meatless gebaseerd op tarwe of tapioca. Oorzaak is watergebruik tijdens de verbouwing van rijst.

Agri-footprint® Performance Report - HumVi

Over HumVi

HumVi is een humuszuur dat uit drinkwater wordt gehaald. Het is een product van drinkwaterbedrijf Vitens en ontstaat als bijproduct bij het ontkleuren van drinkwater. Deze humuszuren vormen een waardevol product. Bijvoorbeeld als toevoeging aan diervoeding, om de groei van dieren te bevorderen.

Een toevoeging van 1.5% HumVi aan de voeding voor biggen zorgt voor minder impact op klimaatverandering, vermesting, agrarisch landgebruik en waterverbruik.

Enkele highlights

Een toevoeging van HumVi aan de voeding van biggen vermindert de impact op klimaatverandering met 6% , in vergelijking met een regulier varkensproductiesysteem. Waterverbruik wordt verminderd met 6.2%, terwijl de impact op vermesting en agrarisch landgebruik verminderen met 5.5%

In Nederland zijn ongeveer 5.600.000 biggen, met een gewicht van minder dan 20kg (2016). Het jaarlijks reduceerde milieu-impact door het gebruik van HumVi is gelijk aan:

 • 3550 keer rond de wereld rijden in een auto;
 • oppervlakte van 2600 voetbalvelden;
 • of het jaarlijkse watergebruik van bijna 1200 Nederlandse huishoudens.
 •  
  Over Agri-footprint®
  Agri-footprint® is een hoogwaarde life cycle inventory (LCI) database, gericht op agrarische producten en voedingsmiddelen. De database bevat data gerelateerd aan agrarische producten: voedsel, diervoeding en biomassa. Het wordt gebruikt door professionals die levenscyclusanalyses (LCA) uitvoeren. In totaal bevat de database zo'n 5.000 producten en processen. In de laatste jaren is Agri-footprint® omarmd door de voedingsmiddelenindustrie, LCA community, wetenschappers en overheden wereldwijd. Lees meer

  Interessse in een Agri-footprint® Performance Report van uw product(en)?

  Neem contact op met Jasper Scholten, manager Life Cycle Assessment:
  E-mail jasper@blonkconsultants.nl
  Tel +31 (0) 182 579970