De wereldwijde uitdaging om de productie en consumptie van voedsel te verduurzamen wordt steeds groter. De groeiende wereldbevolking, en een nog sterker toenemende vraag naar milieu-intensieve producten, leidt tot globale en lokale aantasting van natuurlijk kapitaal. Denk aan ontginning van natuur, aantasting van landbouwgronden en watervoorraden en belasting van het klimaat. Tegelijkertijd is het voedingspatroon van een groot deel van de wereldbevolking ongezond. Enerzijds heeft een deel van de bevolking te weinig voedsel beschikbaar en is ondervoed. Anderzijds is er een groeiende groep die overmatig eet. Deze situatie is ongezond en bovendien niet duurzaam. Het ontwikkelen van een duurzamer en gezonder voedselproductie- en consumptiesysteem is een grote uitdaging voor overheden, bedrijven en consumenten.
De uitdaging: een duurzame en gezonde samenleving
Bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties worstelen met de vraag hoe zij deze uitdagingen moeten aanpakken en hoe zij richting kunnen geven aan een gezonde en duurzame samenleving. We merken dat er maatschappelijk steeds meer behoefte ontstaat aan een heldere en integrale beoordeling van de duurzaamheid van agro- en voedingsproducten.Groeiende behoefte aan heldere en integrale beoordeling
Blonk Consultants heeft als doel alle organisaties die beroepsmatig bezig zijn met deze problematiek te ondersteunen. Met gedegen en onafhankelijk onderzoek, advies en tools bieden we u inzicht in deze vraagstukken en dragen we oplossingen en antwoorden aan. Wij zijn er van overtuigd dat dit nodig is, zodat op zowel bedrijfs- als beleidsniveau gewogen en genuanceerde keuzes gemaakt worden. Volgens ons vormt goede en heldere informatie het startpunt om de agro-foodsector en samenleving duurzamer en gezonder te maken.Daar zetten wij ons graag voor in!


Focus
Onze expertise is gericht op drie onderwerpen die cruciaal zijn bij het oplossen van het wereldwijde duurzaamheidsvraagstuk
Van bedrijven wordt verwacht dat zij inzicht hebben in hun prestaties op het gebied van duurzaamheid. Binnen het werkveld Sustainability Performance Management geven wij advies en ontwikkelen wij tools, die ondersteunen bij het verzamelen, structuren en interpreteren van data.
Inzicht in de impact van producten is nodig om producten en productieprocessen continu te kunnen verbeteren. Bovendien is dit noodzakelijk voor besluitvorming. Bijvoorbeeld om voor andere producten en productieroutes te kiezen. Life Cycle Assessment is een goed uitgangspunt om inzicht te verkrijgen.
Om consumptie en productieketens van voeding duurzaam en gezond te maken is het verbinden van kennis essentieel. Bijvoorbeeld kennis over milieu-impact en nutritionele aspecten van voedingsmiddelen. Wij hebben deze kennis samengebracht in een aanpak en tools. Sustainable Nutrition Assessment laat zien hoe voedingspatronen zowel gezonder als duurzamer kunnen worden.

Sustainability Performance Management
Duurzame bedrijfsvoering & duurzaamheidsverslaglegging
Uw bedrijfsvoering naar een hogeren duurzamer niveau tillen?
Inzicht in duurzaamheidsprestaties vormt hiervoor de basis. Onze op-maat-gemaakte tools evalueren de duurzaamheid van uw producten, beleid of innovatie. Deze data zijn ook het uitgangspunt voor uw duurzaamheidsverslaglegging, bijvoorbeeld volgens de GRI rapportage structuur. Of uw scores in externe en internationale benchmarks zoals ‘Carbon Disclosure Project’ en de ‘Dow Jones Sustainability Index’.

Life Cycle Assessments
Duurzame producten & productieketens
Inzicht in de milieuprestaties van uw productenen productieketens?
Life Cycle Assessment (LCA) of Levenscyclusanalyse is een methode om de gehele levenscyclus van een product in kaart te brengen. Alle fases worden geanalyseerd, van grondstoffen, verpakking, transport, retail, consument tot afvalverwerking. Oftewel van wieg tot graf. Een LCA laat zien waar en welke milieu-impact plaats vindt in de keten (hotspots). Hiermee kan een proces of product doelgericht worden verbeterd. Uiteindelijk kan dit een besparing in grondstof- en energiegebruik en dus kosten opleveren.

Sustainable Nutrition Assessment
Gezonde &
duurzame voeding
Hoe geeft u richting aan een gezond én duurzaam voedingspatroon?
Bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties spelen met de vraag hoe onze voeding duurzamer en tegelijkertijd gezonder kan worden. Wij ondersteunen uw organisatie bij het inzichtelijk maken van keuzes om deze vraag te beantwoorden. Uiteindelijk gaat het om de balans tussen duurzaamheid en gezondheid van voedingsmiddelen. Met behulp van optimalisatietechnieken wordt inzicht gegeven in verbeterde voedingspatronen, met minimale veranderingen in eetgewoonten.
