Overzicht van Publicaties & Rapporten

Publicaties: rapporten, artikelen
Regelmatig publiceert Blonk Consultants rapporten, tools en artikelen over afgeronde en lopende projecten en onderzoeken. In onderstaand overzicht vindt u de openbare publicaties van afgelopen jaren.
2020
Carbon footprint impact van 'Vega Favorieten' campagne 2020
Albert Heijn, Unilever en de Nationale Postcode Loterij sloegen in 2020 voor de zevende keer de handen ineen om heel Nederland bewuster te laten eten. Dit jaar organiseerden ze de campagne ‘Vega Favorieten’. De deelnemers van de Postcodeloterij ontvingen een cadeaukaart, waarmee zij bij Albert Heijn boodschappen konden doen voor een vegetarische maaltijd voor vier personen. Net als vorig jaar lag de focus op vegetarisch eten en werd het publiek gestimuleerd om een keer vlees te vervangen door een vleesvervanger of een ander vegetarisch alternatief. Blonk Consultants heeft de milieu-impact van de 3-weekse campagne berekend en maakt hiermee inzichtelijk hoeveel CO2-reductie deze heeft opgeleverd.
Lees het rapport
Lees het rapport
2019
Database milieubelasting voedingsmiddelen (RIVM)
In 2019 hebben we in opdracht van RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) de milieubelasting van voedingsmiddelen, zoals geconsumeerd in Nederland, berekend. Het resultaat is een consistente database met milieugegevens van diverse voedingsmiddelen. Deze gegevens worden gebruikt voor onderzoek op gebied van gezonde en duurzame voedingspatronen en informatie daarover. RIVM stelt deze gegevens beschikbaar om verschillende geïnteresseerden een consistente set milieugegevens aan te bieden om mee te werken. De tabel aan de linkerzijde is consistent met de RIVM-database.
Ga naar database
Ga naar database
Doe maar lekker vegetarisch (Nationale Postcodeloterij, Albert Heijn en Unilever)
Al enkele jaren organiseren de Nationale Postcode Loterij, Albert Heijn en Unilever de campagne ‘Doe maar lekker duurzaam’. Dit jaar lag de focus op vegetarisch eten. Het publiek werd gestimuleerd om vlees een keer te vervangen door een vleesvervanger of een ander vegetarisch alternatief. Voor deze campagne hebben wij de milieu-impact meetbaar en zichtbaar gemaakt, door na afloop de CO2-reductie die deze campagne heeft opgeleverd te berekenen.
Carbon footprint impact 'Doe Maar Lekker Vegetarisch'
Carbon footprint impact 'Doe Maar Lekker Vegetarisch'
Milieu-impact van minder vlees eten (Nationale Week Zonder Vlees)
De organisatie van de Nationale Week Zonder Vlees heeft Blonk Consultants gevraagd om de milieu-impact van minder vlees eten te kwantificeren, om zo hun campagne cijfermatig te onderbouwen. Aan de hand van de onderzoeksmethode ‘LevensCyclusAnalyse’ (LCA) hebben we de milieu-impact en besparing van minder vlees eten in Nederland berekend.
Verantwoording campagne Nationale Week Zonder Vlees 2019
Verantwoording campagne Nationale Week Zonder Vlees 2019
Verkenning Circulaire Landbouw Zuid-Holland (Provincie Zuid-Holland)
Voor de Provincie Zuid-Holland hebben we onderzocht wat circulaire landbouw kan betekenen voor de provincie. In het onderzoek is gekeken naar de huidige milieubelasting van de grondgebonden landbouw. Ook zijn kansen en maatregelen beschreven om tot meer circulaire landbouw te komen. De verkenning is een bouwsteen voor de Strategie Circulair Zuid-Holland. Ook kan de verkenning gebruikt worden bij de gebiedsgerichte aanpak rondom stikstof.
Lees het rapport
Lees het rapport
2018
Onderbouwing CO2 en landgebruik modellering van voedingsproductgroepen geconsumeerd in Nederland (PBL)
Het Nederlandse voedselsysteem heeft een grote impact op het milieu, hier in Nederland maar ook op vele andere plaatsen in de wereld. Eerder heeft Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) deze voetafdruk in kaart gebracht en verkend wat het potentieel is van diverse maatregelen. PBL heeft Blonk Consultants gevraagd om deze analyse te verfijnen en algoritmes (inclusief benodigde data) op te stellen om de wijziging in landgebruik en broeikaseffect van Nederlandse consumptie van voedingsmiddelen nader te modelleren. Deze rapportage geeft een toelichting op de modeluitgangspunten, een beknopte uitwerking van modellering en de gebruikte achtergrondinformatie. Daarnaast wordt een toelichting gegeven hoe het model bestuurd en doorontwikkeld kan worden.
Lees het rapport 'Onderbouwing CO2 en landgebruik modellering van voedingsproductgroepen geconsumeerd in Nederland'
Eiwit-transtie Vlaanderen (Vlaamse overheid)
De Vlaamse overheid heeft de ambitie om Vlaanderen Europees leider te maken op het vlak van voeding. De groeiende vraag naar alternatieve eiwitten om ons vlees te vervangen biedt economische opportuniteiten voor Vlaanderen. In opdracht van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) heeft een studieteam van Technopolis B.V. en Blonk Consultants hier onderzoek naar gedaan. De studie schetst een objectief en neutraal beeld van de (internationale) status en het potentieel van (hoog-) technologische oplossingen om vleeseiwitten te vervangen in het dagelijks dieet.
Lees het rapport 'Eiwit-transitie Vlaanderen'
Trendanalyse broeikaseffect Nederlandse agro-productie (RVO)
Vanaf 1990 heeft Blonk Consultants in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de trends in broeikasgasemissies in agrarische sectoren in beeld gebracht. Dit rapport presenteert het resultaat van een actualisatie en uitbreiding van deze trendanalyses. De actualisatie betreft een update van de broeikasgasemissies voor de actuele stand van zaken in de agrarische sectoren. De broeikasgasemissies voor de actuele productie worden vergeleken met de resultaten voor 1990. De trendanalyse is uitgebreid met de belangrijkste akkerbouwgewassen (tarwe, suikerbieten en aardappelen), kippenei- en kalfsvleesproductie.
Lees het rapport 'Trendanalyse broeikaseffect Nederlandse agro-productie'
Monitoring klimaateffect van NL agroproductie (RVO)
Dit rapport beschrijft een verkenning naar de behoefte, randvoorwaarden en mogelijke aanpak van een geïntegreerde monitoring van het klimaateffect van Nederlandse agroproductieketens. Deze verkenning is gezamenlijk uitgevoerd door Blonk Consultants en Wageningen UR in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Lees het rapport 'Monitoring klimaateffect van NL agroproductie'
Verkennende vergelijking milieu-efficiëntie van agroproducten (PBL)
Het Plan Bureau voor de Leefomgeving (PBL) brengt tweejaarlijks de 'Balans voor de Leefomgeving' uit waarin gerapporteerd wordt over de staat van milieu, natuur en ruimte in Nederland. Voor de uitgave van dit jaar (verwacht medio september 2018) wil PBL een beter inzicht krijgen in hoe de milieu-efficiëntie van de Nederlandse landbouwproductie zich verhoudt tot die in andere Europese landen. In dit onderzoek is een verkennende analyse uitgevoerd om dit inzicht te verkrijgen.
Lees het rapport 'Verkennende vergelijking milieu-efficiëntie van agroproducten'
Duurzamer eten: groente en fruit bij de supermarkt (De Consumentenbond)
In opdracht van de Consumentenbond heeft Blonk Consultants de duurzaamheid van groente en fruit in de Nederlandse supermarkt onderzocht. Doel van de Consumentenbond is om consumenten te informeren over verschillende duurzaamheidsaspecten rondom groente en fruit en meer inzicht geven in het beleid van Nederlandse supermarktketens op dit gebied.
Lees het rapport 'Duurzamer eten: groente en fruit bij de supermarkt
PEFCR - Feed for food producing animals (Europese Commissie)
De Feed PEFCR is de eerste PEFCR die officieel is goedgekeurd. Tijdens de ontwikkeling van de Feed PEFCR heeft Blonk Consultants de ‘Technical Secretariat’ ondersteund bij het pilotproject ‘Feed for Food producting Animals’. Hierbij was FEFAC (European Feed Manufacturers' Federation) de voorzitter. Blonk Consultants heeft meegedacht met het technische werk dat nodig was voor het definiëren van een referentieproduct, screening studie en het opstellen van de uiteindelijke PEFCR.
Bekijk de PEFCR - Feed for food producing animals
PEFCR - Beer (Europese Commissie)
Op 20 april j.l. is de PEFCR voor bier officieel goedgekeurd door de Europese Commissie in Brussel. In het ontwikkelingstraject heeft Blonk Consultants, samen met Bocconi University, de biersector ondersteund. The Brewers of Europe (Europese brancheorganisatie van bierbrouwers) was hierbij de voorzitter. Tijdens de ontwikkeling hebben we een Levenscyclusanalyse (LCA) uitgevoerd voor ‘Europees bier’. Daarnaast hebben we samen met bierbrouwers diverse casestudies uitgevoerd en datasets en het model ontwikkeld. Tot slot, hebben we mee geschreven aan de uiteindelijke Product Environmental Footprint Category Rules (PEFCR) voor bier.
Bekijk de PEFCR - Beer
De cijfers op een rijtje - Overzicht milieu-impact voedingsmiddelen
Goede en heldere informatie vormt het startpunt om de agro-foodsector en samenleving duurzamer te maken. Door de jaren heen hebben we veel informatie verzameld en onderzoek gedaan naar de milieu-impact van agrarische producten en voedingsmiddelen. Regelmatig wordt gevraagd naar onze inzichten. Daarom zetten we graag de cijfers eens op een rijtje.
Lees meer
Duurzaamheid plantentrays onder de loep (Royal FloraHolland)
Royal FloraHolland is een coöperatie van telers van kwekers van bloemen en planten. In Nederland verloopt meer dan 90% van de handel in snijbloemen en planten via Royal FloraHolland. Bij het vervoeren van de planten wordt gebruik gemaakt van verschillende soorten plantentrays. Om de sector inzicht te geven in duurzaamheid van deze verschillende trays heeft Royal FloraHolland een onderzoek uit laten voeren door Blonk Consultants. De milieuprestaties van de trays zijn inzichtelijk gemaakt met behulp van een Levenscyclusanalyse (LCA), waarbij de gehele keten in kaart is gebracht.
Lees meer
2017
Milieueffecten van vlees en vleesvervangers (De Consumentenbond)
In opdracht van de Consumentenbond hebben we de milieu-impact van verschillende vleesvervangers vergeleken met vlees.
De Consumentenbond wil met dit onderzoek consumenten informeren over de duurzaamheid van vleesvervangers.
In het onderzoek zijn aan de hand van een 'LevensCyclusAnalyse' (LCA) verschillende vleesvervangers vergeleken met vleesproducten. Hierbij zijn klimaatverandering, watergebruik en landgebruik in kaart gebracht.
Download het rapport
Download het Consumentenbond rapport
Voetafdruk van eiwitconsumptie en –productie (Ministerie van Economische Zaken)
Voor het transitatieteam biomassa en voedsel van het Ministerie van Economische Zaken hebben we de klimaatimpact van de Nederlandse eiwitproductie en -consumptie onderzocht. Hierbij zijn twee vragen beantwoord:
- Hoe verhoudt de ambitie '30% reductie van de voetafdruk van eiwitproductie en -consumptie in Nederland binnen 30 jaar' zich tot de gestelde klimaatdoelstellingen van ons kabinet?
- Hoe groot zou die impact zijn wanneer de ambitie wordt opgeschroefd naar bijvoorbeeld 50% reductie of nog hoger?
2016
Natuurlijk kapitaal & plantaardige eiwitten (RVO en Vivera)
In opdracht van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en Vivera (producent van vleesvervangers) heeft Blonk Consultants een kansenkaart voor plantaardige eiwitbronnen ontwikkeld.
Voor het ontwikkelen van vleesvervangers en hybride producten zijn (plantaardige) eiwitbronnen nodig. Elke plantaardige eiwitbron heeft andere eigenschappen. Om bewuster om te gaan met natuurlijk kapitaal in het grondstoffenbeleid voor vleesvervangers is het belangrijk om inzicht te hebben in deze eigenschappen. De kansenkaart biedt dit inzicht. Het is een overzicht van diverse economische, ecologische en technische aspecten van 10 plantaardige eiwitbronnen, geteeld in Nederland.
Lees meer over de Kansenkaart
Milieubelasting van de voedselconsumptie in Nederland (RIVM)
In opdracht van het ministerie van IenM hebben we samen met RIVM een methode ontwikkeld om de belasting van de Nederlandse voedselconsumptie op een zestal milieuaspecten (klimaatverandering, landgebruik, waterverbruik, verzuring, vermesting, bodemuitputting) kwantitatief te kunnen bepalen en in de toekomst te kunnen monitoren. Daarnaast is deze methode toegepast in een meting naar de milieubelasting van het huidige Nederlandse voedselconsumptiepatroon op die zes milieuaspecten.
Download het rapport op de website van het RIVM
Trendanalyse broeikaseffect dierlijke producten (RVO)
In opdracht van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hebben we een trendanalyse uitgevoerd.
Dit rapport is het resultaat van een trendanalyse van de broeikaseffectscores van Nederlandse dierlijke productieketens, zuivel, varkens en pluimvee in relatie tot ingezet en nieuw beleid in Nederland en het buitenland. Daarnaast is er een verkennende analyse gemaakt van hoe de broeikaseffectscores van de Nederlandse dierlijke productieketens zich verhouden tot die in het buitenland.
De trendanalyse omvat de peiljaren 1990, 2012, 2020, 2030 en 2050 en moet beschouwd worden als een realistisch scenario waarbij de productieketens zich ontwikkelen naar meer milieu-efficiënte productie gestimuleerd door Europees en nationaal milieubeleid.
Het resultaat is een houtskoolschets die uiteraard verfijnd kan worden. Het vormt een goede basis voor een verdere monitoring van voortgang in broeikaseffect van dierlijke productieketens.
Download het rapport
2015
Menu van Morgen
Blonk Consultants heeft voor Natuur & Milieu onderzocht hoe een gezond en duurzaam eetpatroon voor Nederland ingevuld kan worden. Het resultaat is het Menu van Morgen, dat inzicht geeft in het gewenste Nederlandse eetpatroon voor 2030.
Meer informatie
Milieueffecten van Zuivelvervanging
In opdracht van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) heeft Blonk Consultants onderzoek gedaan naar de milieueffecten van de vervanging van melk, yoghurt, kaas en andere zuivelproducten in onze voeding.
Meer informatie
Agri-footprint® Performance Report - Meatless
Een Agri-footprint® Performance Report laat zien waarom een product koploper is op het gebied van duurzaamheid. Het rapport brengt de milieu-impact van een specifiek product in beeld. Blonk Consultants heeft de milieu-impact van Meatless onder de loep genomen.
Meer informatie
LCA van melk en kaas
In opdracht van FrieslandCampina heeft Blonk Consultants een levenscyclusanalyse (LCA) uitgevoerd van halfvolle melk en van jong belegen Goudse kaas.
Lees meer
2014
Is er een duurzame regionale vervanger voor soja geimporteerd uit Zuid-Amerika
Wageningen UR Livestock Research en Blonk Consultants hebben een studie uitgevoerd naar de duurzaamheid van enkele Europese eiwitbronnen ter vervanging van soja geïmporteerd uit Zuid-Amerika.
Download rapport
Milieutrends in vlees- en zuivelproductie in Nederland
Gezamenlijk met de sector en de Raad voor Ondernemend Nederland heeft Blonk Consultants in 2013/2014 vier studies uitgevoerd die de ontwikkeling in milieuperformance van de Nederlandse dierlijke productie monitoren.
Download de deelrapportages
Zuivelketen
Varkensvleesketen
Vleeskuikenketen
Kalfsvleesketen
2013
Carbon footprint van diervoeder
In opdracht van het Productschap voor Diervoeders (PDV) en het Ministerie van Landbouw hebben Blonk Consultants en WUR het project "Carbon Footprint Diervoeding” uitgevoerd.
Blonk Consultants verzamelde de primaire en secundaire gegevens over teelt en industriële verwerking. De resultaten zijn beschreven in de volgende rapporten (alleen Engelstalig):
Teelt
Readers guidance cultivation reports
Cultivation of grains
Cultivation of oil seeds
Cultivation of legumes
Cultivation of roots and tubers
Cultivation of other seeds and fruits
Cultivation of forage and roughage
Cultivation of other plants
Background report on fertilizer production
Industriële verwerking
Readers guidance processing reports
Animal products
Bio-ethanol industry
Crushing industry
Dry milling industry
Sugar industry
Wet milling industry
Other products
Ook is er een methodologie document voor de kwantificering van de broeikasgasemissies van de productie en het gebruik van diervoeder, zoals gebruikt in de tool: Feedprint.
Methodology Report
Verschil tussen Carbon Footprint van Deens varkensvlees in de JRC en Aarhus studie
In Denemarken heeft de Aarhus University in 2011 een milieu analyse uitgevoerd voor Deens varkensvlees, waaronder een Carbon Footprint. The Carbon footprint for Danish pork komt uit tussen de 3,1 en 3,4 kg CO2 eq. per kg varkensvlees. Terwijl de JRC uit 2010 uitkomt op een Carbon footprint van 5,0 kg CO2 eq. per kg varkensvlees.
Het doel van deze review is om het verschil tussen de Carbon footprint van Deens varkensvlees berekend door de JRC en de Aarhus University inzichtelijk te maken. De review is opdracht van de ‘Danish Agriculture and Food Council’ en de ‘Danske Slagterier’. De review wordt uitgevoerd door Blonk Consultants.
Download review
2012
Wat schaft de pot in Frankrijk, Spanje en Zweden?
In heel Europa zijn voedingspatronen aan het veranderen, en dat is van invloed op mens en milieu: dit is, in een notendop de conclusie van het eerste rapport voor het Livewell for LIFE-project. Het rapport, opgesteld door het Voedingscentrum en Blonk Consultants, onderzoekt het eetgedrag in Spanje, Frankrijk en Zweden – de pilot-landen van het project.
Download rapport
Nulmeting peulvruchten
Blonk Consultants heeft in opdracht van Productschap Akkerbouw een nulmeting Peulvruchten uitgevoerd en heeft de broeikasgasemissie, het fossiel energiegebruik, het landgebruik en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen geanalyseerd.
Download rapport
De milieudruk van ons eten
In opdracht van het Voedingscentrum heeft Blonk Consultants de milieudruk van het voedingspatroon volgens de laatste Voedselconsumptiepeiling berekend en vergeleken met twee andere voedingspatronen.
Download rapport
Groen gras: duurzaam voetballen
In opdracht van Plantum is met behulp van een levenscyclus analyse (LCA) is de milieu-impact van de verschillende ‘levensfasen’ van natuurlijke grassportvelden in kaart gebracht (teelt en verwerking van het graszaad tot en met aanleg, onderhoud en vernieuwing van het veld).
Download Management Summary
Download brochure
2011
Case studies voor meer inzicht in de methodologie en de samenstelling van de Carbon footprint van aardappelen en frites
In september 2009 besloot het bestuur van het Productschap Akkerbouw een studie uit te voeren om de regels die nodig zijn voor het berekenen van de Carbon footprints van verwerkte aardappelproducten te identificeren en te specificeren. Blonk Consultants heeft deze case studie uitgevoerd.
Download rapport (Engelstalig)
Milieuanalyse van dranken
De Consumentenbond wil inzicht verkrijgen in de milieueffecten van dranken om haar leden daarover te kunnen informeren. Daarbij gaat de aandacht vooral uit naar de wereldwijde milieuthematiek die thans op
de maatschappelijke agenda staat. Het doel van dit onderzoek is het milieueffect van 11 drankcategorieën te verkennen voor de volgende
milieuthema‘s: (versterkt) broeikaseffect, fossiel energiegebruik, landgebruik, water. De uitkomsten zijn verwerkt in een publicatie in de Gezondgids.
Download rapport
Download bijlage
Download bijlage
Economische dimensie van de verduurzaming van ons voedsel
De Tweede Kamer der Staten-Generaal heeft een parlementair onderzoek ingesteld naar de economische dimensie rond verduurzaming van voedselproductie. Doel van het onderzoek was een bijdrage te leveren aan de discussie over de economische dimensie van de verduurzaming van de voedselproductie en de verschillende rollen die de markt en overheid hierin spelen.
Download rapport
Download bijlage
Duurzaam en gezond eten gemeten
Ons dieet heeft een aanzienlijke impact op het milieu en op onze gezondheid. Ter vermindering van deze impact is het belangrijk een inzicht te krijgen in de beschikbare methoden om deze effecten te kwantificeren en de mate van overeenstemming over de gebruikte methoden. Het doel van deze studie was om een overzicht te geven van de beschikbare methoden voor de kwantificering van milieu en gezondheidseffecten van voedingspatronen.
Download rapport
Milieueffecten van synthetische aminozuren
Novozymes wil met behulp van LCA methodologie de milieu-impact van de productie en het gebruik van enzyme technologie in een variëteit aan industriën in beeld brengen, waaronder ook de mengvoerindustrie.
Download rapport
Richtlijnen duurzame voedselpatronen
In dit verkennend onderzoek is aan de hand van 6 voedselpatronen verkend hoe milieueffecten, dierenwelzijn en gezondheid van voeding zich tot elkaar verhouden. Het doel van het onderzoek was om dilemma’s en potenties aan het licht te brengen ter ondersteuning van de Gezondheidsraad die verzocht is advies uit te brengen over richtlijnen Duurzame Voeding.
Download rapport
Carbon footprint van struviet en gangbare kunstmest
Blonk Consultants heeft in opdracht van Duynie een rapport geschreven waar de carbon footprint van struviet (ammoniummagnesiumfosfaat) beschreven en vergeleken wordt met gangbare kunstmest.
2010
Scan van het milieupotentieel van SBIR Eiwitten
Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie (EL&I) heeft Blonk Consultants de opdracht gegeven om een analyse uit te voeren naar het milieupotentieel van de initiatieven die negen ondernemers onder de SBIR regeling in fase 1 hebben uitgevoerd. Blonk Consultants heeft hiervoor een scan ontwikkeld om milieuduurzaamheidsinnovaties te testen op potentiële milieuwinst.
Download rapport
Evaluatie van Transforum projecten
Tussen 2004 en 2010 heeft TransForum deel uitgemaakt van zo'n 30 agro-food projecten met als doel het verbeteren van duurzaamheid in deze sector. Omdat deze periode voor TransForum ten einde loopt wil TransForum in kaart brengen hoe de duurzaamheidprestaties van de initiatieven zijn geweest. Blonk Consultants heeft de duurzaamheidprestatie van negen innovatieve praktijkprojecten van TransForum geanalyseerd.
Download rapport
Koeien op gras - Milieueffecten van Nederlandse en buitenlandse rundvleesproductiesystemen
Milieueffecten van rundveehouderijsystemen kunnen sterk verschillen afhankelijk van de intensiteit van het systeem en het beheer van het grasland. In dit onderzoek zijn 9 casestudies, waaronder Nederlandse en buitenlandse systemen, uitgelicht. Met behulp van de casestudies wordt inzicht gegeven in de milieueffecten van verschillende rundveehouderijsystemen.
Download rapport
Duurzaamheidsanalyse mengvoeders melkvee
Blonk Consultants heeft voor Cono Kaasmakers een duurzaamhiedsanalyse gedaan rond de mengvoeders van melkvee. De dierlijke productiesector en verwerkende industrie krijgen steeds meer te maken met maatschappelijke aandacht voor de duurzaamheid van hun productie en producten. Belangrijke thema’s die spelen zijn klimaatverandering, druk op biodiversiteit, dierenwelzijn etc. CONO Kaasmakers wil op deze ontwikkeling anticiperen door de mogelijkheden te onderzoeken van een klimaatneutrale kaas.
Download rapport
Milieuanalyse voedsel en voedselverliezen
Ketengericht Afvalbeleid is een nieuwe aanpak in het kader van het Tweede Landelijk Afvalbeheerplan (LAP2). Voor zeven prioritaire materiaalstromen zal gedurende de tweede planperiode (2009-2015) de ketenaanpak in het afvalbeleid verder worden ingevuld. Richtinggevende doelstelling is om 20% vermindering van milieudruk over de keten te realiseren in 2015.
Eén van deze stromen is ‘voedsel en voedselverliezen’. Voedselconsumptie legt een grote druk op de wereld door onder andere landgebruik en de uitstoot van broeikasgasemissies bij de productie van voedsel. Daarnaast gaat bij de consument nog een deel van het voedsel ongebruikt verloren. Deze studie geeft enerzijds een analyse van de milieubelasting van de totale huidige voedselconsumptie, inclusief verliezen, verpakkingen en afvalverwerking. Anderzijds wordt een beoordeling gemaakt van het reductiepotentieel voor milieubelasting van voedselconsumptie en voedselverliezen.
Deze nulmeting maakt gebruik van de recente impactmethode ReCiPe. Landgebruik, klimaatverandering en uitputting van fossiele brandstoffen zijn hierin de belangrijkste factoren. Tezamen bepalen zij vrijwel 90% van de totaalscore.
Download rapport op website CE Deflt
Duurzaamheidsprofiel van melk en aardbei
Stedelijke consumenten vragen om duurzaam geproduceerd voedsel. Ze willen proeven en ervaren, praten met de boeren én ze willen dat die boeren een redelijke prijs krijgen. LandMarkt speelt in op deze vraag door aan de rand van de steden een keten op te zetten van moderne overdekte marktplaatsen, die gespecialiseerd zijn in dagverse regionale producten.
Het doel van dit onderzoek is om LandMarkt te helpen bij het ontwikkelen van een systematiek om duurzame regionale producten en leveranciers te selecteren voor hun assortiment. In dit onderzoek focussen we op de milieu- en natuuraspecten en laten we aan de hand van twee casestudies zien hoe een integraal en gewogen inzicht kan worden verkregen in harde en zachte duurzaamheidthema’s, die als basis kan dienen voor LandMarkt om op robuuste wijze invulling te geven aan een ‘lokaal duurzaam’ assortiment.
Download rapport
Milieueffecten van sperziebonen en spinazie
Blonk Consultants heeft voor De Consumentenbond inzicht gegeven in de milieueffecten van verschillende alternatieven voor groenten die door het jaar heen door de consument worden gekocht. Dit onderzoek besloeg de gehele keten vanaf de teelt tot en met de bereiding bij de consument thuis.
Download rapport
Biologisch versus gangbaar varkensvlees
Blonk Consultants heeft in samenwerking met Wageningen UR de bijdrage aan het broeikaseffect, de zgn. carbon footprint, van de productie van biologisch en gangbaar varkensvlees onderzocht. Doel van de studie was om de berekeningsmethodiek verder te ontwikkelen en internationaal af te stemmen.
Het rapport is tot stand gekomen door een samenwerking van VION/De Groene Weg, Cehave Landbouwbelang ua, ZLTO, Stuurgroep Landbouw Innovatie Brabant (LIB), Bioconnect en Ministerie van LNV.
Download rapport
Download Nederlandse samenvatting
2009
Zijn vleesvervangers duurzaam?
In opdracht van de Consumentenbond heeft Blonk Consultants in samenwerking met Pré consultants een onderzoek gedaan naar de duurzaamheid van vleesvervangende producten.
Download rapport
Berekening broeikasgasemissies van tuinbouwproducten
Blonk Consultants heeft, in opdracht van het Productschap Tuinbouw, een methodiek ontwikkelt waarmee broeikasgasemissies van allerlei tuinbouwproducten kunnen worden berekend voor de gehele keten (cradle to gate). Voor vele typische teelttoepassingen van de tuinbouw wordt aanbevolen op welke wijze de broeikasgasemissie moet worden berekend.
Download rapport
Naar een gecombineerde meetlat voor milieu- en dierenwelzijn
Varkens in Nood heeft Blonk Milieu Advies en Pré consultants opdracht gegeven om te onderzoeken of het mogelijk is een milieumeetlat te ontwikkelen die gecombineerd kan worden met de eerder ontwikkelde dierenwelzijnsmeetlat (De Jonge et. al. 2008) tot een zogenaamde vleeswijzer.
Download rapport
Duurzaam voeren voor duurzame kaas
Binnen het werkveld duurzaamheid oriënteert CONO Kaasmakers zich op de mogelijkheden om broeikasgasemissies en energiegebruik in de mengvoederschakel van de zuivelproductie te verminderen. Daartoe is een eerste verkennend project uitgevoerd waarin sámen met de mengvoerleveranciers diverse mogelijkheden zijn verkend om energiegebruik en broeikasemissies in het mengvoer te reduceren (Kool 2008). In deze oriënterende fase is zowel ingestoken op inhoud als het proces.
Download rapport
Milieueffecten van enkele populaire vissoorten
Vis is een waardevolle eiwitbron voor de mens. Het Voedingscentrum raadt ons aan om minstens twee keer per week vis te eten, waarvan tenminste een keer vette vis. Vette vis (zoals haring, makreel en zalm) bevatten vetzuren die bevorderlijk zijn voor onze gezondheid. e Consumentbond heeft behoefte aan een integraal “duurzaamheidsplaatje” van de productieketen van een vijftal populaire vissoorten.
Download rapport
Milieueffecten van dierlijke bijproducten
De veehouderij heeft wereldwijd negatieve gevolgen voor het milieu. Zo draagt de veehouderij voor 18% aan het wereldwijde broeikaseffect en heeft een grote bijdrage aan de uitputting van bodems en beslag op watervoorraden (Steinfeld et al., 2006). In Nederland is de aandacht voor de negatieve milieueffecten van de veehouderij belangrijk toegenomen de afgelopen jaren. Daarbij is de focus verschoven van de negatieve gevolgen in eigen land naar de effecten van de totale productieketen.
Deze studie richt zich op een specifiek deel van de productieketen, namelijk de dierlijke bijproducten die ontstaan bij de slacht van dieren en die voor allerlei toepassingen worden gebruikt. Dit is gedaan in navolging van een eerdere studie over de milieueffecten van de vervanging van vlees, zuivel en vis door plantaardige eiwitrijke producten (Blonk et al., 2008).
De vraag die in deze studie zal worden beantwoord is:
Wat zijn belangrijke halffabricaten van dierlijke bijproducten, wat zijn de toepassingen van deze halffabricaten en wat zijn de gevolgen voor het milieu wanneer de dierlijke productie zou verdwijnen en wanneer de halffabricaten vervangen zouden worden door alternatieven van plantaardige of fossiele oorsprong?
Download rapport
Deze studie richt zich op een specifiek deel van de productieketen, namelijk de dierlijke bijproducten die ontstaan bij de slacht van dieren en die voor allerlei toepassingen worden gebruikt. Dit is gedaan in navolging van een eerdere studie over de milieueffecten van de vervanging van vlees, zuivel en vis door plantaardige eiwitrijke producten (Blonk et al., 2008).
De vraag die in deze studie zal worden beantwoord is:
Wat zijn belangrijke halffabricaten van dierlijke bijproducten, wat zijn de toepassingen van deze halffabricaten en wat zijn de gevolgen voor het milieu wanneer de dierlijke productie zou verdwijnen en wanneer de halffabricaten vervangen zouden worden door alternatieven van plantaardige of fossiele oorsprong?
Download rapport
Carbon Footprint Houbensteyn Varkensvlees
Dit rapport beschrijft de analyse van de carbon footprint van varkensvleesproductie van de Houbensteyn Groep en vergelijkt
dit met de carbon footprint van gemiddelde varkensvleesproductie in Nederland.
Download rapport
2008
Broeikasgasemissies van vleesproducten
Vleesproducten en andere dierlijke producten hebben gemiddeld genomen een relatief hoge score op het broeikaseffect. Maar hoe bereken je dat broeikaseffect precies? In 2008 heeft Blonk Consultants een verkennende studie gedaan waarin verkend is welke methodologie en datavraagstukken belangrijk zijn voor het berekenen van broeikaseffectscores van vlees en andere dierlijke producten. Opdrachtgever was een speciaal in het leven geroepen werkgroep van Stichting DuVo bestaande uit VION Food Group, Van Drie Group, Nutreco, Cehave, Albert Heijn, Unilever, ZLTO en CBL.
Download rapport
Dierenwelzijn in megastallen
Blonk Consultants heeft in opdracht van het Ministerie van EL&I de relatie onderzocht tussen de schaalvergroting in de Nederlandse veehouderij en de toepassing van bovenwettelijke dierenwelzijn bevorderende maatregelen. De Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) heeft hierbij gefungeerd als leidraad. Met dit instrument kan een veehouderijbedrijf op stalniveau beoordeeld worden op bovenwettelijke maatregelen voor dierenwelzijn.
Download rapport
Milieueffecten Nederlandse consumptie van eiwitrijke producten
In 2008 heeft Blonk Milieu Advies in samenwerking met de vegetariërsbond en het LEI een onderzoek
uitgevoerd naar de milieueffecten van een verschuiving van consumptie van dierlijke naar plantaardige eiwitten in de Nederlandse voeding. Daarbij is vooral de focus gelegd op het broeikaseffect en het ruimtebeslag en de mogelijke biodiversiteitseffecten daarvan. Daarnaast is er meer kwalitatief aandacht besteed aan andere effecten zoals dierenwelzijn en de effecten van een consumptiestop van dierlijke producten op de productiekolom van dierlijke producten in Nederland.
Download rapport
Nieuw Gemengd Bedrijf: duurzaam en innovatief?
Het onderzoek naar duurzaamheid en innovativiteit van het Nieuw Gemengd Bedrijf (NGB) geeft inzicht in de duurzaamheid van en innovaties binnen het NGB. Download rapport
Voor 2008
Zeeland: Economie light
In opdracht van de Zeeuwse Milieufederatie heeft Blonk Consultants een verkennende studie uitgevoerd gericht op het ontwikkelen van een aanpak om reducties op het gebied van broeikaseffect en het gebruik van meer duurzame grondstoffen te bevorderen. Onderdeel van deze studie is een verkenning bij twee Zeeuwse MKB bedrijven, Meatless en Geuze Metaalconserveren BV.
Download rapport
Landbouw en klimaat in Brabant
Blonk Consultants heeft samen met CLM in opdracht van de stuurgroep LIB en de provincie Noord Brabant de broeikasgasemissies in de Brabantse landbouw geïnventariseerd. Met 5,5 Mton heeft de Brabantse landbouw een aandeel van 20% in de broeikasgasemissie van de Nederlandse landbouw.
Download rapport
Milieuanalyse vleesproducten
Gezamenlijk met Pré is voor de consumentenbond het milieueffect van een aantal vleessoorten in kaart gebracht. Opvallend zijn de grote verschillen tussen de diverse vleessoorten. Vleeskoeien hebben een aantal belangrijke milieutechnische nadelen zoals de relatief lage voederconversie en de methaanemissie uit het maagdarm kanaal. Deze eigenschappen gelden ook voor melkkoeien maar omdat hier vlees een bijproduct is scoort dit rundvlees weer relatief goed. Verschillen tussen biologisch en reguliere productie blijken kleiner te zijn dan tussen de verschillende diersoorten.
Download rapport
Download bijlagen
Monitoring van duurzaamheidsprestaties van de Nederlandse varkenshouder
Het duurzaamheidsvraagstuk voor de Nederlandse varkenshouder is te rubriceren naar vier aandachtsvelden:
- Bijdragen aan een duurzaam varkensproduct vanuit het perspectief van de Nederlandse (West-Europese) burger/consument.
- Bijdragen aan een ‘schoon’ bedrijf passend in de Nederlandse regio.
- Bijdragen aan de sociale en economische ontwikkeling (regionaal, nationaal en internationaal)
- Realiseren en in stand houden van een bedrijfseconomisch ‘gezond’ bedrijf.
Herziening van de milieukeureisen voor varkens 2004/2005
In 2005 is het Milieukeur certificatieschema voor varkens aangepast op basis van de inzichten die verkregen zijn in het project “Monitoring van duurzaamheidsprestaties van de Nederlandse varkenshouder”. Ten opzichte van het oude schema is een aantal vernieuwingen doorgevoerd in de opzet. Naast de set van verplichte milieunormen zijn er meetlatten ontwikkeld voor milieu en dierenwelzijn die de gelegenheid bieden om op een palet van maatregelen te scoren. Door deze meetlatten worden de varkenshouders gestimuleerd extra te presteren maar ze kunnen daarbij focussen op bij hun passende innovaties.
Download rapport
Duurzaam bier, visiedocument Gulpener
Gulpener staat bekend als een bedrijf dat excelleert op MVO gebied. In samenwerking met Natuur en Milieu en de Limburgse Milieufederatie is onderzocht in hoeverre de Gulpener productieketen nog mogelijkheden biedt voor duurzaamheidsinnovatie en hoe maatschappelijke organisaties een rol kunnen spelen in het verbreden van een MVO initiatief zoals Gulpener.
Download rapport
Analysedocument Economie Light Laurus/Super de Boer
Laurus/ Super de Boer anno 2003 is doorgelicht op energiegebruik en broeikaseffect in de keten en op het landgebruik en pesticidengebruik van het assortiment. Vervolgens is gekeken naar mogelijkheden om de milieuprestaties van het assortiment te verbeteren. Dit document is een van de bouwstenen geweest om een langlopend samenwerkingsproject te formuleren allereerst met Stichting Natuur en Milieu en Oxfam Novib en later met Transforum en kennisinstellingen zoals de WUR en de Erasmusuniversiteit.
Download rapport
Milieueffectbepaling MIA/VAMIL Cluster Groen Label kassen
Voor het milieujaarverslag MIA/VAMIL 2002 is op verzoek van het ministerie van VROM door Blonk Consultants een raming gemaakt van de milieueffecten van de aangemelde investeringen voor de Groen Label Kas (kortweg effectraming). De maximale primaire energiebesparing bedraagt voor de in 2001 aangemelde kassen naar schatting 50-63 miljoen aardgasequivalenten per jaar, corresponderend met 90.000-113.000 ton CO2 uitstoot. Voor de meldingen in 2002 wordt de besparing op maximaal 106-133 miljoen aardgasequivalenten per jaar geraamd, ofwel 192.000-240.000 ton CO2/jaar.
Download rapport
