Soja
Soja is een belangrijke eiwitbron voor zowel diervoeders als voedselproducten, en de wereldwijde vraag neemt gestaag toe. Het is een efficiënt gewas dat relatief weinig inputs nodig heeft omdat het stikstof uit de atmosfeer kan vastleggen. Echter, de groeiende sojateelt geeft ook grote milieuzorgen. Een groot deel van de sojateelt vindt plaats in tropische gebieden, waar het de aanjager van ontbossing is.
Gevolgen van verandering van landgebruik
Wanneer bossen worden gekapt om plaats te maken voor landbouw, komt de koolstof die in de bomen is opgeslagen als koolstofdioxide in de atmosfeer terecht. Deze emissies, als gevolg van LUC, moeten in Levenscyclusanalsye (LCA) onderzoek worden verantwoord. De PAS 2050-1 methode voor het berekenen van de ecologische voetafdruk van een landbouwproduct biedt hierbij richtlijnen. Op basis van landelijke statistieken wordt ontbossing toegewezen aan gewassen met een aanzienlijke relatieve toename in teelt. Hierbij wordt gekeken naar de toename of afname van akkerland en bosgebied in het betreffende land. De Europese Commissie heeft de PAS 2050-1 LUC-methode tot een vereiste gemaakt voor berekeningen binnen het
Product Environmental Footprint (PEF) programma.