Waarom een nieuwe footprint methodologie?
Andere bestaande methodologieën om de milieu-impact van tuinbouwproducten te berekenen, zoals de PAS 2050-1:2012, zijn beperkt, omdat de focus slechts op één impactcategorie (klimaatverandering) ligt. Om een completer beeld te geven van alle milieu-impacts, die worden veroorzaakt door de tuinbouwsector, was het nodig om een robuuste methodologie te ontwikkelen die meerdere milieu-impactcategorieën in beschouwing neemt. Bijvoorbeeld gerelateerd aan kunstmest- en pesticide-gebruik. Het doel is de ontwikkeling van een complete en consistente footprint methodologie die door de gehele sector te gebruiken is, en die communicatie over de milieu-impact van tuinbouwproducten makkelijker maakt.
De opgestelde richtlijnen volgen, waar mogelijk en indien zinvol, de laatste Europese ontwikkelingen binnen de
Product Environmental Footprint Category Rules (PEFCR).
Het HFCR-project is een initiatief van
Royal FloraHolland,
GroentenFruit Huis en
Wageningen Economic Research. Andere consortium partners zijn
MPS,
ABN AMRO Bank N.V.,
Rabobank,
Glastuinbouw Nederland en
Stichting Benefits of Nature. Het project is gefinancierd door het
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit via de
Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.
Onze betrokkenheid in het projectteam
Blonk Consultants was onderdeel van het projectteam dat de HFCR heeft ontwikkeling. We hebben hierbij samengewerkt met experts van
Wageningen Economic Research en
PRé Sustainability. Van de eerste screeningsfase tot de afronding van de methodologie, heeft Blonk Consultants een bijdrage geleverd. We konden hierbij putten uit onze jarenlange ervaring binnen de agri-foodsector en met de methodologie-ontwikkeling binnen de pilotprojecten voor de Europese PEFCRs.