Agri-footprint 4.0 nu beschikbaar in openLCA

Download via nexus.openLCA.org

Eerder dit jaar hebben we Agri-footprint 4.0 gelanceerd. Deze update bevat o.a. 'USDA LCA Commons crop production data’. Daarnaast zijn enkele kleine fouten opgelost. De laatste versie van Agri-footprint is nu beschikbaar in openLCA. De database kan gedownload worden via nexus.openLCA.org.

openLCA en Agri-footprint

openLCA is een gratis open source software programma voor levenscyclusanalyses. Het is een initiatief van GreenDelta.

openLCA Nexus

Agri-footprint is beschikbaar in openLCA als een betaalde database. Op openLCA Nexus, een online collectie van LCA data, vind je meer informatie over hoe je Agri-footprint kan aanschaffen.

Lees meer over de Agri-footprint licentiemogelijkheden voor openLCA.

Lees meer over Agri-footprint 4.0

De Agri-footprint LCA database, voor agri-food processen en producten, is altijd in ontwikkeling. Sinds de lancering in 2014 is de database flink gegroeid door de toevoeging van kwalitatieve data. Hiermee is Agri-footprint een belangrijke bron van informatie voor experts op het gebied van milieu-analyses. Het is dus geen verrassing dat de database wordt gewaardeerd door de voedingsindustrie, LCA-experts, wetenschap en overheden wereldwijd.

USDA LCA Commons Life Cycle Inventory data

De United States Department of Agriculture (USDA) heeft een Levenscyclusanalyse data collectie, genaamd LCA Commons. Het doel van deze collectie om onderzoekers te ondersteunen met agrarische LCA-datasets. Met het LCA Commons programma wordt toegang tot data, transparantie, hergebruik van data en samenwerking tussen onderzoekers gestimuleerd. Eerder was de data alleen beschikbaar via openLCA. Echter, USDA wil zoveel mogelijk onderzoekers bereiken en zoekt daarom aanvullende kanalen, zoals Agri-footprint.

Tijdens de integratie van de LCA Commons data in Agri-footprint hebben we in nauwe samenwerking met USDA de data aangepast en geherstructureerd. Zo hebben we bijvoorbeeld de ‘inventories’ versimpeld door het koppelen van ‘activity data’ aan relevante achtergronddatasets, en het berekenen en toevoegen van relevante ‘elementary flows’. Uiteindelijk is de data geherstructureerd zodat het beter past in de Agri-footprint structuur. Tijdens het herstructeringsproces zijn we ook enkele verbeterpunten tegengekomen die we samen met USDA hebben geïmplementeerd.

365 products and processes

365 producten en processes In totaal zijn er 365 ‘unit process datasets for field crop production’ toegevoegd aan Agri-footprint. Dit is inclusief data gerelateerd aan katoenzaden, katoenlint, aardnoten, mais, haver, rijst, sojabonen en winter-, zomer- en durumtarwe. De data is beschikbaar voor de producerende staten in de Verenigde Staten. De data is voortgekomen uit enquêtes en statistieken, samengevoegd op staatsniveau.

We zijn trots dat we deze data kunnen toevoegen aan Agri-footprint en hiermee de geografische scope van de database te vergroten en kwalitatieve data beschikbaar te maken voor een grote groep (LCA) onderzoekers.


Meer informatieMeer weten over Agri-footprint? Neem contact op met Jasper Scholten via jasper@blonkconsultants.nl of bel +31 (0) 182 579970.