Alles weergeven
Environmental impact of food products and their macronutrients composition

Environmental impact of food products and their macronutrients composition

Milieu-impact van voeding en de samenstelling van macronutriënten

Stageopdracht Nicolò Braconi, Masterstudent Sustainable Food Process Engineering

In April is Nicolò Braconi gestart met zijn stage bij Blonk Consultants. De komende maanden gaat hij aan de slag met een interessant onderzoeksproject gericht op de milieu-impact van voeding en de samenstelling van macronutriënten.

In dit artikel leest u meer over zijn onderzoeksproject. Maar eerst stelt Nicolo zich graag aan u voor!

“Als een echte Italiaan nam ik voedsel altijd erg serieus! Voor mij is het echter niet alleen een zintuigelijk ervaring en een sociale aangelegenheid, maar is het ook een manier om te verbinden met de natuur en het milieu. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik heb gekozen voor de studie ‘Food Technology’ aan de Perugia University in Italië en later met de masterstudie ‘Sustainable Food Process Engineering’ aan de Wageningen Universiteit. Tijdens mijn thesis heb ik me verdiept in duurzaamheid, door de milieuperformance van verschillende vleesvervangers te vergelijken. Op dit moment verheug ik mij op alle nieuwe ervaringen die ik bij Blonk Consultants ga opdoen. De komende maanden ga ik aan de slag om meer te weten te komen over de wisselwerking tussen organismen en het milieu.

Tot slot, na deze introductie zal het je vast verrassen dat ik niet alleen met voedsel bezig ben. In mijn vrije tijd speel ik Ultimate Frisbee, reis ik graag de wereld rond en ben ik een enthousiast lezer."

Nicolò Braconi, Masterstudent Sustainable Food Process Engineering

Milieu-impact van voedingsmiddelen

De ontwikkeling van Levenscyclusanalyse (LCA) databases is een tijdsintensief en kostbaar. Dit komt onder meer door het verzamelen van alle data. De vraag naar informatie over de milieu-impact van voedingsmiddelen erg groot. Tegelijk zijn er ontzettend veel producten op de markt. Dit maakt het onmogelijk om een database te ontwikkelen die al deze producten bevat. Dit zorgt ervoor dat de milieu-impact vaak gebaseerd is op intrinsieke eigenschappen.

Relatie tussen macronutriëntensamenstelling en milieu-indicatoren

We vermoeden dat er een bepaalde hoeveelheid energie vereist is om bouwstenen, zoals proteïnen, koolhydraten en vetten, te ontwikkelen. Deze energie is, in het geval van dieren, beschikbaar in de vorm van diervoeders. In het geval van planten is deze energie beschikbaar in de vorm van licht. Dus, tijdens het leven van deze organismen wordt de energie-input verdeeld over de verschillende bouwstenen. De hypothese is dat als we de sleutel tot deze verdeling hebben, we op basis van de macro-nutritionele samenstelling, een inschatting kunnen maken van de milieu-impact van bepaalde voedselproducten.

Tijdens het onderzoeksproject analyseert Nicolò de metabole routes en productieprocessen van verschillende voedingsgroepen. De belangrijkste voedingsgroepen zijn: rund, varken, pluimvee, C3 en C4 planten
Het doel is om uiteindelijk meer inzicht te krijgen in de voetafdruk van voedselproducten en de relatie tussen de macronutriëntensamenstelling en milieu-indicatoren, zoals klimaatverandering. Indien er een relatie bestaat wordt een wiskundig model ontwikkeld om het onderliggende mechanisme te verklaren en de milieu-impact van de voedselgroepen te bepalen.

Dit zal de dataverzameling voor het uitvoeren van LCAs niet vervangen, maar het is een goede aanvulling op de ontwikkeling van databases. Op deze manier wordt het mogelijk om een wetenschappelijk onderbouwde inschatting te maken van de milieu-impact van voedingsmiddelen, waar (nog) geen LCA voor uitgevoerd is.


Meer informatie
Vragen aan Nicolò over zijn onderzoek?
Stuur een e-mail naar Nicolò Braconi of bel op +31 (0)182 579970.