Alles weergeven
sustainable diets

Beans - sustainable diets

Inzicht in eiwitten: handvaten voor de eiwittransitie

Stage Amber van Veghel, student duurzame levensmiddelen proceskunde

In mei is Amber van Veghel gestart met haar afstudeerstage bij Blonk Consultants. Amber gaat de komende tijd aan de slag om meer inzicht te krijgen in eiwitingrediënten, om de sector handvaten te bieden en zo de eiwittransitie te versnellen.

Met veel plezier stelt Amber zich aan u voor.

“Vanuit een passie voor voedsel en een liefde voor koken ben ik de bachelor levensmiddelentechnologie begonnen in Wageningen. Al snel bleek ik op mijn plek te zitten en specialiseerde ik me tijdens de masteropleiding in duurzame levensmiddelen proceskunde. Proceskunde vanwege een fascinatie voor hoe dingen, in de breedste zin van het woord, worden gemaakt. Duurzaamheid omdat ik graag wil bijdragen aan de duurzame productie van ons voedsel. Ik ben me meer gaan verdiepen in duurzaamheid door deelname aan de Climate KIC zomerschool, waar ik meer heb geleerd over klimaatverandering en ondernemerschap. Daarnaast onderzocht ik gedurende mijn scriptie de duurzaamheid en functionaliteit van conventioneel erwtenzetmeel in vergelijking met alternatieve productieprocessen. Een logische vervolgstap is een stage bij Blonk Consultants, hier wil ik meer leren over duurzaamheid in de agri-food sector en nog specifieker op het gebied van plantaardige eiwitten. In mijn vrije tijd ben ik ook graag met voedsel bezig, maar op een creatievere manier. Ik verras mensen graag door een gepersonaliseerd stuk food art voor ze te maken.”

Amber van Veghel, masterstudent duurzame levensmiddelen proceskunde.

Inzicht in eiwitten: handvaten voor de eiwittransitie

Misschien heeft u er al eerder van gehoord? De eiwittransitie, een overgang naar een eiwitconsumptie die minder op dieren en sterker op planten steunt. Er zijn al diverse studies door Blonk Consultants gedaan naar de milieu-impact van verschillende typen vleesvervangers. Deze producten hebben vaak plantaardige eiwitten als basis. Er zijn veel verschillende bronnen van plantaardige eiwitten.

Ook hier is door Blonk Consultants al eerder onderzoek naar gedaan, namelijk door het ontwikkelen van de Kansenkaart: Natuurlijk kapitaal & plantaardige eiwitbronnen. Deze kansenkaart geeft richtlijnen voor de selectie van nieuwe plantaardige eiwitten. Er is gekeken naar diverse economische, ecologische en technische aspecten van tien plantaardige eiwitbronnen. Om gebruikers van de kansenkaart zo recent mogelijke informatie te verschaffen, gaat Amber de informatie updaten over de processen om eiwitingrediënten te verkrijgen.


Eiwitingrediënten

Onder eiwitingrediënten vallen eiwitconcentraten en eiwitisolaten, het eiwitgehalte van eiwitisolaat is hoger dan dat van eiwitconcentraat. De eiwitbronnen, voor deze concentraten en isolaten, waar Amber naar kijkt zijn:
  • Soja;
  • Lupine;
  • Gele erwten;
  • Aardappel;
  • Koolzaad;
  • Kikkererwten;
Eiwitingrediënten worden onder andere gebruikt in diervoeding, ijs, sportdrank, eiwitverrijkt voedsel zoals brood of pasta en vleesvervangers.

Bepalen van duurzaamheid eiwitingrediënten

De duurzaamheid van producten kan bepaald worden met behulp van levenscyclusanalyse (LCA). Een LCA geeft weer wat de stappen zijn om een product te produceren en wat de resulterende milieu-impact van dit product is. Een belangrijk onderdeel van een LCA zijn de data ( levenscyclusinventarisatie (LCI)). Een LCI geeft de milieu-impact weer van verschillende inputs voor het produceren van een product, zoals energie, water of verschillende grondstoffen. De milieu-impact van plantaardige eiwitingrediënten wordt ook verwerkt in Agri-footprint®; de wereldwijd toonaangevende LCA database gericht op agrarische producten en voedingsmiddelen.

Meerwaarde: eiwitten in een duurzaam en gezond dieet

Maar wat voor inzichten kunnen de berekende milieu-impacts nog meer geven? Met behulp van Optimeal® kunnen de duurzaamheid én gezondheid van een bepaald dieet worden berekend. Deze tool bevat zowel milieugegevens als nutritionele waarden van voedingsmiddelen. Ook kan de tool alternatieve voedingsmiddelen aanraden om bijvoorbeeld de duurzaamheid van een dieet te vergroten, zonder te compenseren op gezondheid. Amber onderzoekt hoe de duurzaamheid en nutritionele waarde van een dieet veranderen door vleesvervangers in het dieet. Hierdoor wordt het inzicht in de rol van vleesvervanger in een duurzaam en gezond dieet vergroot.Meer informatie
Stuur een email naar Amber van Veghel of neem telefonisch contact op via 0182 579970